Toradja Kalossi

7,7526,75

De Toradja Kalossi is afkomstig van het midden van het Indonesische eiland Sulawesi. De koffie wordt er verbouwd door kleine koffieboeren, op een hoogte van 1000 tot 1200 meter. Door de specifieke methode van verwerken krijgt deze koffie zijn eigen smaaksensatie. Het is een volle, pittige koffie met frisse bos- en aardetonen, eindigend met zware bittere chocolade en een kruidige afronding. Een krachtige single origin met een unieke smaak!

Artikelnummer: N/B Categorieën: , Tags: , , , ,

Beschrijving

Koffie met een specifieke smaaksensatie

In het heuvelachtige midden van Sulawesi ligt “Toradjaland”, een gebied dat bekend staat om zijn bijzondere architectuur, begrafenisrituelen en koffie. De naam “Toraja” of “Toradja” verwijst naar de inheemse bevolking van de centrale hooglanden van Sulawesi (Celebes) in Indonesië. Het betekent “mannen van de bergen” in tegenstelling tot de volkeren van de laaglanden. Toradja-land staat bekend om de uitgebreide en kostbare uitvaartrituelen. Waterbuffels en varkens worden op deze festiviteiten ter ere van de overledenen geslacht. Soms zelfs met honderden tegelijk. Overledenen worden vaak een tijdje (gebalsemd) ‘bewaard’ in of bij het huis van de familie, voor ze in speciale grotten worden geplaatst die zich in steile rotswanden bevinden. Voor Torajan is een begrafenis één van de belangrijkste ceremonies in het leven. Ze geloven dat de ziel van de overledene op de zielen van de geslachte buffels en varkens naar de hemel zal rijden. De buffel is van oudsher een symbool van rijkdom en macht, de hoeveelheid schedels aan het huis tonen hoe rijk iemand is. Na het offeren wordt de traditionele Mabadong zang en dans uitgevoerd. Dit is een ceremonie waarbij de cyclus van het menselijk leven en het levensverhaal van de overledene wordt nagespeeld. Het is ook het afscheid van de ziel van de overledene, en toont deh oop dat de ziel veilig in het hiernamaals aankomen zal.

Wet-Hull-methode

De meest koffieplantages in zuidelijk Sulawesi zijn in handen van kleine koffieboeren. De koffie wordt op een hoogte van 1000 tot 1200 meter verbouwd in een vochtige en welige omgeving. De boeren gebruiken
voornamelijk organische bemesting, gemaakt van boomschors en het pulp van de koffiebessen. De bonen
worden verwerkt volgens de Wet Hull-methode, ‘Giling Basah’ zeggen ze in Indonesië. Met deze Wet Hull-methode winnen de bonen nog meer aan body en karakter. Deze specifieke smaaksensatie zit ‘m in het proces dat de Toradja Kalossi na het plukken ondergaat. De bonen worden eerst lichtjes gedroogd, waarna de zilverwitte huid wordt verwijderd. Wat rest is een witte, uiterst gezwollen boon die vervolgens op de grond of patio verder dient te drogen. Een procedé dat uiteindelijk een bijna donkerblauw/groene boon oplevert. Het verkrijgen van de typerende aardse en fruitige tonen van de Toradja Kalossi vraagt veel aandacht, maar het resultaat mag er zijn!

Smaakbeleving

Een volle, pittige koffie met een diepe, rokerige eerste slok. Daarna volgt een complexe smaaksensatie van een frisse bos en aarde-combinatie, eindigend in de volheid van zware, bittere chocolade met een kruidige afronding.

Koffie malen?

Wenst u de koffie liever gemalen te ontvangen? Dit is geen probleem, wij malen de koffie graag voor u. Wilt u dan in de opmerkingen bij uw bestelling vermelden voor welke zetmethode u de koffie gemalen wilt ontvangen?

Andere suggesties…