India Angadi

6,9524,65

Deze koffiebonen afkomstig van de Angadi plantage in India hebben een mooie volle smaak waarin tonen van geroosterde hazelnoot, karamel en frisse appel zijn te ontdekken. De koffie is medium gebrand waardoor de subtiele smaken goed te herkennen zijn bij diverse zetmethodes. Doordat deze koffie in eerste instantie niet gewassen is (black honey methode) heeft het vruchtvlees van de koffieboon meer zoete tonen kunnen afstaan. Een bijzondere koffie die bovendien direct trade is. Ofwel vanaf de koffieboer, direct naar onze koffiebrander!

Wissen
Artikelnummer: Niet beschikbaar Categorieën: , Tags: , , , ,

Beschrijving

Angadi plantage

Deze koffiebonen komen van de Angadi plantage in Chikmagalur. Dit ligt in het zuidelijke gedeelte van India, in de staat Karnataka. Opgericht in 1889, wordt hier van laat November tot begin Januari geoogst. Dit gebeurt door zowel lokale plukkers, als stammen die rondtrekken door de koffie gebieden op zoek naar werk. Bij Angadi heerst een strikte gelijkheid in kansen en werk voor mannen en vrouwen, iets wat je niet veel ziet in India.

Smaakbeleving: Prachtige volle, ronde body met een warme, aromatische basis van geroosterde hazelnoot en zachte karamel. De smaak wordt verdiept met verrassende zoete en rinse fruit tonen van gedroogde vijg en frisse appel.

SCA-waardering: 84,5

Angadi Black Honey

De term ”Honey process” verwijst bij koffie niet, zoals vaak wordt gedacht, naar honey (honing) van de bloemetjes en de bijtjes. Het heeft niets met de (zoete) smaak van de koffie te maken, maar verwijst naar de manier waarop de koffiebessen verwerkt worden. Zoals je waarschijnlijk wel weet, is een koffieboon geen boon, maar eigenlijk een pit van de koffiebes. Na het plukken van de rijpe bessen, worden deze ontdaan van hun rode velletje en meestal wordt dan ook de mucilage (het vruchtvlees) verwijderd. Bij “Honey Pocessed” koffie echter, wordt de mucilage niet, of slechts gedeeltelijk, verwijderd voordat de koffie wordt gedroogd. En nu wil het toeval dat deze mucilage nogal plakkerig en zoet is (net als honing) en daarom ook wel Honey wordt genoemd. Het drogingsproces is zeer delicaat en arbeidsintensief, het vereist veel aandacht en tijd en is daarom ook het meest kostbaar. De koffie wordt gedroogd op luchtdoorlatende verhoogde bedden in de schaduw (Yellow and Red Honey) of afgedekt met een zwart plastic zeil (Black Honey). Beschermd tegen de zon, droogt de koffie langzamer (op z’n minst 2 weken) en wordt de smaak zoeter. Regelmatig draaien voorkomt verdere fermentatie of rotting van de bessen. De Black Honey wordt met alle mucilage het langzaamst gedroogd en is daarmee de zoetste Honey variant, die erg doet denken aan een natural.

Koffie malen?

Wenst u de koffie liever gemalen te ontvangen? Dit is geen probleem, wij malen de koffie graag voor u. Wilt u dan in de opmerkingen bij uw bestelling vermelden voor welke zetmethode u de koffie gemalen wilt ontvangen.

Meer koffie bestellen

In ons assortiment hebben wij standaard de 250 gram verpakkingen op voorraad. Wij hebben bewust een beperkte voorraad om de koffiebonen vers te houden. Mocht u liever een grotere verpakking wensen (1kg) of meerdere kilo’s dan is de verzendtijd enige dagen langer. Dit omdat we uw koffiebonen dan eerst vers zullen branden.