Beschrijving
Koffie met een revolutionaire geschiedenis
Als je aan Cuba denkt denk je al gauw aan Fidel Castro, oude autoās, salsa, rum en sigarenā¦..Maar Cuba staat ook bekend om zān unieke koffie.Ā In 1748 werd koffie voor het eerst in Cuba geĆÆntroduceerd door JosĆ© Antonio Gelaber. Het duurde echter nog ruim veertig jaar voordat koffie op grotere schaal werd gecultiveerd. Vanaf 1789 ontvluchtten duizenden franse koffieboeren HaĆÆti ,Ā waar ze verdreven werden door de in opstand gekomen slaven. Deze revolutie leidde ertoe dat HaĆÆti de eerste onafhankelijke zwarte natie werd en de slavernij werd uiteraard afgeschaft. De gevluchte boeren brachten diepgaande kennis over koffieteelt en verwerking mee en zo werd koffie een belangrijke vorm van levensonderhoud op Cuba.
De franse boeren begonnen hun koffie op de hellingen van de bergketensĀ Sierra Maestra te telen. De klimaat condities en de bodemgesteldheid waren daar uitermate geschikt voor koffieteelt. Tot vandaag de dag wordt daar nog steeds de meeste Cubaanse koffie verbouwd. Ook onze beroemde āTurquinoā kwaliteit komt hier vandaan.Ā De Sierra Maestra was tevens de bergketen waar Castro en slechts 11 anderen wisten te ontsnappen aan de troepen van Batista tijdens de Cubaanse revolutie.
Herkomst
In tegenstelling tot wat vele (koffiekenners) denken, slaat de naam Turquino niet op de plaats van herkomst, maar het is een aanduiding voor de grootte van de boon (minimaal screen 17 tot screen 18). Lavado betekend gewoon gewassen en slaat op het verwerkingsproces van de koffie. Dit proces leidt tot een rijke koffie met een zacht aroma een unieke zoetheid die naar honing neigt. In vergelijking met andere koffies uit het Caribisch gebied groeit de Cubaanse koffie vrij laag, waardoor het een helder smaakprofiel heeft met relatief weinig aciditeit (lage zuurgraad). Deze koffiebonen komen uit de bergketen Sierra Maestra. De Cubanen zijn zelf ook gek op hun koffie en het is een vast onderdeel van hun traditie. Naast rum en sigaren is koffie hét exportproduct van Cuba, een magisch eiland, dat alleen maar delicate producten lijkt voort te brengen.
Smaakomschrijving: Volle, zware body en een zijdezachte, zoete afdronk. De bloemige basis en het aardse karakter van deze rijke koffie voeren je terugĀ naar de oorsprong van het eiland.
Koffie malen?
Wenst u de koffie liever gemalen te ontvangen? Dit is geen probleem, wij malen de koffie graag voor u. Wilt u dan in de opmerkingen bij uw bestelling vermelden voor welke zetmethode u de koffie gemalen wilt ontvangen?