Cuba Turquino Lavado

8,5031,50

Deze Cubaanse koffie heeft veel smaak en neigt soms zelfs naar een donkere espressobranding. Door de verwerkingsmethode vlakt deze koffie echter in de afdronk af naar het zoete. Hierdoor is deze koffie erg geschikt als espresso en voor de volautomaat. In een cappuccino of een andere koffie met melkbereiding blijft de smaak mooi overeind. Deze gewassen koffie is afkomstig uit de bergketens Sierra Maestra in Cuba en is een single origin.

Artikelnummer: N/B Categorieën: , Tags: , , , , ,

Beschrijving

Koffie met een revolutionaire geschiedenis

Als je aan Cuba denkt denk je al gauw aan Fidel Castro, oude auto’s, salsa, rum en sigaren…..Maar Cuba staat ook bekend om z’n unieke koffie.  In 1748 werd koffie voor het eerst in Cuba geïntroduceerd door José Antonio Gelaber. Het duurde echter nog ruim veertig jaar voordat koffie op grotere schaal werd gecultiveerd. Vanaf 1789 ontvluchtten duizenden franse koffieboeren Haïti ,  waar ze verdreven werden door de in opstand gekomen slaven. Deze revolutie leidde ertoe dat Haïti de eerste onafhankelijke zwarte natie werd en de slavernij werd uiteraard afgeschaft. De gevluchte boeren brachten diepgaande kennis over koffieteelt en verwerking mee en zo werd koffie een belangrijke vorm van levensonderhoud op Cuba.

De franse boeren begonnen hun koffie op de hellingen van de bergketens  Sierra Maestra te telen. De klimaat condities en de bodemgesteldheid waren daar uitermate geschikt voor koffieteelt. Tot vandaag de dag wordt daar nog steeds de meeste Cubaanse koffie verbouwd. Ook onze beroemde “Turquino” kwaliteit komt hier vandaan.  De Sierra Maestra was tevens de bergketen waar Castro en slechts 11 anderen wisten te ontsnappen aan de troepen van Batista tijdens de Cubaanse revolutie.

Herkomst

In tegenstelling tot wat vele (koffiekenners) denken, slaat de naam Turquino niet op de plaats van herkomst, maar het is een aanduiding voor  de grootte van de boon (minimaal screen 17 tot screen 18). Lavado betekend gewoon gewassen en slaat op het verwerkingsproces van de koffie. Dit proces leidt tot een rijke koffie met een zacht aroma een unieke zoetheid die naar honing neigt. In vergelijking met andere koffies uit het Caribisch gebied groeit de Cubaanse koffie vrij laag, waardoor het een helder smaakprofiel heeft met relatief weinig aciditeit (lage zuurgraad). Deze koffiebonen komen uit de bergketen Sierra Maestra. De Cubanen zijn zelf ook gek op hun koffie en het is een vast onderdeel van hun traditie. Naast rum en sigaren is koffie hét exportproduct van Cuba, een magisch eiland, dat alleen maar delicate producten lijkt voort te brengen.

Smaakomschrijving: Volle, zware body en een zijdezachte, zoete afdronk. De bloemige basis en het aardse karakter van deze rijke koffie voeren je terug  naar de oorsprong van het eiland.

Koffie malen?

Wenst u de koffie liever gemalen te ontvangen? Dit is geen probleem, wij malen de koffie graag voor u. Wilt u dan in de opmerkingen bij uw bestelling vermelden voor welke zetmethode u de koffie gemalen wilt ontvangen?

Andere suggesties…