Beschrijving
Costa Rica Tarazzu “Libertad”: een spannende klassieker
Costaricaanse koffie wordt wel eens te uitgebalanceerd, te ‘correct’ of te mild genoemd. Een klassieke kop koffie, die weinig opwinding veroorzaakt. Kortom: weinig sensationeel. Toch doet dit geen recht aan dit Centraal-Amerikaanse koffieproducerende land. Want Costa Rica, wat letterlijk ‘rijke kust’ betekent, doet zijn naam wat koffie betreft eer aan. Zelfs al groeide er in 1502, toen Columbus er tijdens zijn vierde en laatste reis voet aan wal zette, nog geen koffie. Pas halverwege de 18e eeuw werden de eerste koffieplanten vanuit Cuba ingevoerd, waarna het land uitgroeide tot een van de meest innovatieve koffienaties ter wereld. Een welgeorganiseerd koffieland ook. Met havens aan de Caribische en Atlantische zijde, en bijzonder strenge waterverordeningen en milieuregels die koffie van de allerbeste kwaliteit garanderen.
Het Tarrazu district: superieure koffie van wereldfaam
In Costa Rica vind je uitsluitend Arabica planten. Robusta planten zijn er zelfs verboden! Dit levert een klassieke cup op, maar zeker geen vervelende. Als er één koffie is die daar het bewijs voor levert, is het deze Costa Rica Tarrazu . Deze komt
rechtstreeks van de boeren van de Coöp Libertad, gelegen op de grens van het Tarrazu district en Central Valley. Dit gebied is wereldberoemd om zijn superieure koffie.
Coöperatie Libertad werd in 1961 opgericht als protest van de kleine boeren tegen de machthebbende rijken. Door zich te verenigen waren ze vrij om hun kleine bedrijven te runnen zoals ze zelf wilden en waren zo niet meer onderworpen aan de grillen van de rijken. Vandaar ook de naam “Libertad” (vrijheid). Nu de koffieboeren weer op hun eigen manier konden telen en niet meer onder het regime stonden van rijken, die alleen geïnteresseerd waren in het maximaliseren van de winst, kreeg de kwaliteit van de koffie weer de volle aandacht. Vol trots en met liefde voor hun product deden ze er alles aan om een zo mooi mogelijke koffie te telen. Het productieproces voltrekt zich volgens de natte methode. Na het nodige handwerk, rust de koffie vervolgens in ‘perganimo’: in de hoornschil die de koffieboon omhult. En zie daar: een spannende klassieker!
Technische details
Productiemethode: Wet Process
Type variëteit: 100% Caturra
Grootte van de boon: Screen 17/18
Bloeiperiode: april – juni
Oogstperiode: juli – feb
Brandhoogte: middel
Smaakbeleving
Een zijdezachte, levendige en heldere koffie met een aroma van bessen, geroosterde noten en donkere chocolade. De koffie besluit met een frisse, ietwat zoete afdronk.
Koffie malen?
Wilt u uw koffie liever gemalen hebben? Ook dit is geen probleem. U kunt in de opmerkingen aangeven voor welke zetmethode u de koffie gemalen wilt hebben. Mocht u hier vragen over hebben, kunt u ook altijd even contact met ons opnemen.